GÜNÜMÜZÜN EN KAŞINTILI PROBLEMİ: EGZAMA!

Cilt problemleri yediden yetmişe bütün kitleleri ilgilendiren bir problem olmuştur. Hadi gelin bu problemlerden en kaşıntılı olanına göz atalım: Egzama!

Egzama nedir?

Egzama; deriyi kurutan, genellikle kaşıntıya ve nadiren de deride kabarcığa sebep olan bir deri hastalığıdır. Sağlık açısından tehlikeli bir yanı yoktur ama görüntü olarak insanı rahatsız eder. Egzamadan kalıcı olarak kurtulmak mümkün olmasa da basit yöntemler ve ilaçlarla kontrol altında tutulabilir

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzamanın en sık görülen belirtisi kaşıntı ve kızarıklıktır. Çok sık olmasa da pullanma, sulanma, yanma gibi belirtiler de görülür.  Egzama ilk olarak kendini sulu kabarcıklar şeklinde gösterir. Belirli bir süre sonra kabarcıklar yerini kabuklanmaya ve kepeklenmeye bırakır. En son olarak ise aşırı rahatsız edici kaşıntı başlar. Egzama hastalarında bu belirtilerin yanı sıra enfeksiyon yaygın olarak görülür. Çünkü çok çabuk kuruyan ve açılan deri mikrop kapmaya hazır bir halde olur.

Egzama neden olur, çeşitleri nelerdir?

Egzamanın nedeni tam olarak tespit edilemez. Genetik faktörler, stres, günlük hayatta kullanılan kimyasal maddeler ve alerjiler egzamanın çeşitli nedenleri arasında yer almaktadır. Su, çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasal maddelerin fazla deriyle temas edilmesi egzama oluşumuna zemin hazırlar. Egzama en çok kuaförler, temizlik şirketi çalışanları ve ev kadınlarında görülür.

Peki, egzama sadece tek çeşit midir? Maalesef hayır, egzamanın oldukça fazla çeşidi vardı. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

Atopik Egzama: Bebek egzaması olarak bilinen hastalık adından da anlaşılacağı üzere çocukluk ve bebeklik dönemlerinde ortaya çıkar. Hastalık, yetişkinlik dönemlerinde hafifleyebilir ancak bazı dönemlerde kendini tekrar eder.

Çocukluk döneminde eklemlerin iç kısmında, kollarda ve bacaklarda görülürken yetişkinlik döneminde ise kulakta, göz kapaklarında ve ellerde sıklıkla görülür. Kızarıklık, pullanma, kaşıntı, kuruluk ve deride kalınlaşma hastalığın belirtileri arasındadır.

Seboreik Dermatit: Halk arasındaki yaygın adı kulak egzamasıdır. Nedeni tam olarak bilinemeyen hastalık cildin yağlı olduğu yerlerde yani yanaklar, saçlı deri, burun kenarları, göğüs ortası ve sakallı deride ortaya çıkar. Kış ve bahar aylarında şiddetlenen hastalığı stres ve alkol etkiler.

Numuler Egzama: Daha çok kol ve bacaklarda para büyüklüğünde birden fazla yerde oluşan hastalık çeşididir. Kroniktir, daha çok genç ve yaşlılarda görülür. Belirtileri kızarıklık, sızıntı ve kabuklanmadır. Kaşıntısı fazla olur.

Kontakt Egzama: Cildin duyarlı olduğu maddelere karşı oluşan hastalıktır. Cildin koruyucu yağlarına zarar veren maddelerle sürekli temas halinde olması hastalığın oluşmansa yol açar. Kontakt egzama; parfümler, diş macunu, pantolon fermuarı, oje, saç boyaları, metal düğmeler, geçici dövmeler nedeniyle görülür.

Asteatotik  egzama: Yaşlılarda sıklıkla ortaya çıkan hastalık türüdür. Sık banyo yapmak ve deri tabakasındaki yağın azalması hastalığın en belirgin özelliğidir.  Kış aylarında daha fazla belirginlik gösteren hastalık kollarda, bacakların ön yüzlerinde ve gövdede ortaya çıkmaktadır.

Gravitasyonel Egzama: Yaşlılarda ve gün içinde fazla ayakta çalışan kişilerde görülen bir hastalıktır. Kan dolaşımının bozulması ve bacaklarda varis oluşması hastalığın sebepleridir. Kuruluk, kaşıntı ve su toplaması gibi belirtileri olan hastalık kalıcı hasara yol açabilmektedir.

Egzaması olanların tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinler nelerdir?

Egzaması olan kişilerin tüketmemesi gereken yani egzamayı tetikleyen besinler şunlardır;

  • İnek sütü
  • Yumurta
  • Buğday
  • Kuruyemişler ( fındık, fıstık vb.)
  • Yer fıstığı
  • Balık
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Greyfurt, mandalina, limon gibi asidik meyveler
  • Soya
  • Katkı maddeleri çok olan paketli gıdalar

Egzama hastalarına iyi gelecek besinler ise şunlardır;

  1. Turpgiller
  • Sindirim sistemini düzenler ve egzamayı arttıracak olan iltihapların azalmasına yardımcı olur.
  • Rahatsızlığın kötüleşmesini engeller ve egzamanın daha hafif geçmesine yardımcı olur.
  1. Omega 3 Yağ Asitleri, Vitamin ve Mineraller
  • Bağışıklık sistemini destekleyen besinler alerji ve egzama riskini azaltır.
  • Omega 3 açısından zengin besinler; balık, keten tohumu, ceviz, semiz otu ve nohuttur.
  1. Zerdeçal
  • Egzama tedavisinde sıklıkla kullanılır. Antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olan kurkumin içerir.
  • Arı sütü, polen ve bal gibi besinler de egzama tedavisine iyi gelmektedir.
  1. D Vitamini
  • Bağışıklık sisteminin düzgünce çalışmasını sağlar. Bu sayede egzama oluşumu engellenebilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir