Sadece Spor Yaparak Kilo Vermek Mümkün mü?

Çoğu yerde birçok farklı şekilde egzersiz ve adaptasyon mekanizmalarını inceleme fırsatı buldum bu yazımda ise sizlere bunların hepsi hakkında gerçek detayları açıklayacağım. Vücudumuz zor dönemlerde hayatta kalmak için dizayn edildi. Bu nedenle birlikte yoğun fiziksel aktivitelerin sırasında elde edilen kalori alım ve yönetim sürecinde oldukça başarılı durumda.  Bu durumda yapılan araştırmalara gelin hep birlikte yakından bakalım.

Araştırma 1: Esasında bu tam bir bilimsel araştırma değil fakat oldukça iyi bir inceleme. Bu inceleme sürecinde Tanzanya ve Avrupa ülkeleri karşı karşıya bırakılıyor. Tanzanya’da ağırlıklı olarak kırsal alanlarda sanayileşme ve makine kullanımı oldukça az. Bireyler hayatta kalabilmek için kendilerini bir takım şeyler üretmesi gerekiyor böylece çok yoğun çalışmaları gerekiyor.

Avrupa ülkelerinde ise durum tamamen sanayileşmiş ve günlük hayat ağırlıklı olarak otomatik hale gelmiştir. Bu nedenle birlikte kısıtlı hareketlerin dışında yapabileceği aktiviteler bulunmuyor. Karşılaştırma ağırlıklı olarak basit mantık ile Tanzanya’da yer alan bireylerin kat ve kat fazla kalori harcadığı beklenirken Avrupa ülkelerinde yaşayanlar diğer gruba göre daha fazla kalori harcıyor. Özetle hayatta kalmak için oldukça yoğun aktivite temposuna vücutlarının tamamen adapte olması Tanzanya’da yaşamını sürdürenler için tamamen yaşamsal faktörden ibaret.

Araştırma 2: Hayatlarında egzersiz yapan ve yapmayan kadınların diyetlerinde değişikliği olmadan ne kadar seviyede kilo verebileceğini öğrenmek isteyen araştırmacılar menapoz sonrasında 320 kadın ile birlikte bir araştırma hazırlıyor. Kanser hastası olmayan, Hormon tedavisinde bulunmayan 50 ve 74 yaşlarında ki kadınlarından ortaya çıkan katılımcılar yaklaşık olarak iki gruba ayrılıyor.  Egzersiz yapan gruba bir yıl boyunca hafta bazında ortalama olarak 178 saat aerobik egzersiz yaptırılırken, Egzersiz sürecinde bulunmayan grup ise günlük olarak aktivitelerine ek egzersizleri olmadan devam ediyor. Bir yılın sonunda ise egzersiz yapan grubun egzersiz yapmayan gruba göre sonuçları;

  • 8 KG daha fazla verdiği,
  • 2KG vücut yağı kaybedildiği

Görülüyor.  Aşağıdaki görsellere yakından baktığımız da çoğu şeyin açıklandığını görebiliyoruz çünkü birçok kişinin kabul etmiş olduğu ve mantıklı olarak gördüğü ilk model üzerinde ne kadar fazla egzersiz yapılırsa yapılsın günlük olarak kalori yakım süreci  o kadar yükseliyordu. Fakat bilimsel araştırmalara göre egzersizin miktarı yükseldikçe ve süre de uzadıkça harcanılan kalori miktarı da belirli bir düzeyden hemen sonra dengelenerek kalori yakımı gerçekleşmiyor.

kilo-verme-ve-egzersiz[1]

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir