Kahvaltının Zihin Açtığı Doğru mu?

Çoğu zaman sabahları kalktığımız anda annelerimiz hemen kahvaltı yapmamızı ister fakat acelemiz varsa kahvaltıyı büyük bir oranda önemsemeyerek işlerimize devam ederiz. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda bu durumun oldukça yanlışı olduğu ve kahvaltının yapılmasının gereğinin önemli olduğu vurgulandı.

Kahvaltının Zihin Açtığı Doğru mu?

Bu konu hakkında birden fazla araştırmalar bulunuyor gelin hep birlikte bu araştırmalara yakından bakalım. Birinci araştırma ile konuya başlıyoruz.

Birinci Araştırma

İngiltere sınırları içerisinde yüz on bir okul içerisinde gerçekleştirilen araştırmada yaklaşık olarak beş bin öğrenci, 12 ay boyunca inceleme altına alınmış. Yapılan araştırmalarda öğrencilerde kahvaltı yapmanın ve gerçekleştiren kahvaltıların okul başarısını direk olarak etkilediği incelendi. Bu işlemlerin sonucunda öğrenciler okuma, yazma ve matematik odaklı sınavda bir adım daha önde oldu.

Araştırmanın bir diğer farklı yönü ise sağlıklı kahvaltı yapanlar ve sağlıksız kahvaltı yapanlarının başarısında değişikliklerin görülmesi oldu. Sağlıksız beslenmede gurubunda olan çocuklar sağlıklı beslenen gruba göre çok daha düşük seviyede puan aldı.

İkinci Araştırma

İlk Araştırmaya benzeyen fakat çok daha küçük bir kitle üzerinde uygulamaya çıkan bu araştırmada 9 ve 10.5 yaş arasında 90 çocuk kullanılmış. Her grup üzerinde ki denekler iki gruba ayarlayarak kahvaltı yapanlar yada yapmayanlar olarak karşımıza çıkıyor.

Araştırma sonuçlarında yapılan kodlama, okuduğunu anlama ve aritmetik kabiliyet ek olarak sözel kabiliyet olarak değerlendirmeye çıkan şaşırtıcı olarak zeka gerililiği olan çocuklarında yer aldığı araştırmada yeteneklerin geliştiği gözle görülmüş.

Özetle

Yapılan araştırmaların hepsini tek bir başlık üzerinde toplayacak olursak;

  • Okula varmalarına iki saat ya da daha yakın sürede çocuklarınıza kahvaltı yaptırın. Daha uzun süre yolculukta kahvaltının süreden dolayı etkisi azalacaktır.
  • Sabah kahvaltılarında çocuklarınıza protein ve karbonhidrat açısından zengin kahvaltı yaptırmaya önem göstermelisiniz.
  • Çocuğunuzun ya da kendinizin asla kahvaltı yapmadan dışarıya çıkmanın önüne geçin. Aynı zamanda gereğinden fazla yemek ısrarı rahatsız olmasına neden olabilir fakat kahvaltı konusunda ısrarcı olup zorlayıcı olmamanız gerekiyor.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir