Hazımsızlık Neden Oluşur? Ne İyi Gelir?

Hazımsızlık çoğunlukla yemek yenildikten sonra ortaya çıkan, Bireyin karın boşluğu içerisinde tüketim sürecinde giden yiyeceklerin sindirimi anında oluşan rahatsızlık hissi olarak açıklanabilir. Birey hazımsızlık problemi ile karşı karşıya kalmışsa mide ağrısı, yanma, şişkinlik gibi farklı rahatsızlıklar hakkında yakınmalarda bulunabilir.

Hazımsızlık çoğu zaman her hangi bir neden olmaksız da ortaya çıkabilir. Bu etkenlerden sonra yaşanan hazımsızlık psikolojik etkenlerden dolayı oluşabilir. Kimi zaman hazımsızlık ise bazı hastalıkların belirtisi olarak bireye önceden uyarı verebilir. Yemek tüketildikten hemen sonra görülen hazımsızlık hissi pankreas yetmezliği, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi sorunlardan kaynaklanabilir.

Hazımsızlığın Arkasında Yatan Etkenler Nedir

Hazımsızlık sorunu, Bireyin kullandığı ilaçlar ve yaşam tarzı ile bir anda ortaya çıkabilir. Bunun dışında bazı hastalıkları örnek verebiliriz;

  • Yaralar
  • Mide Kanseri
  • Diyabet Rahatsızlığı
  • Kronik Pankreatit Rahatsızlığı
  • Tiroit Rahatsızlığı
  • Bağırsak Sendromu

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Hazımsızlık sorunu yaşan bireylerde mutlaka ertesi gün doktora başvurmaları önemlidir. Yukarıda açıkladığımız gibi bazı büyük rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkan hazımsızlık hissi sizi büyük bir çıkmaza sürükleyebilir. Ev içerisinde uygulayabileceğiniz ufak tedaviler ise aşağıdaki gibidir:

Zencefil: Oldukça eski yıllardan bu zamana kadar mide problemlerinde karşımıza çıkmaktadır. Zencefil çayları hazımsızlık sürecinde kullanılarak gün içerisinde iki fincana kadar rahatlıkla tüketilebilir.

Papatya Çayı: İçerisinde barındırdığı magnezyum içeriği ile kas ağrılarını rahatlatacaktır. Bu etkinin yanında bağırsak üzerinde bir takım yumuşatma işlemlerinde de bulunur. Kuru papatyalar kaynatılan suya atılarak beş dakika boyunca beklenir böylece demlenen çay yemeklerden otuz dakika önce ılık şekilde tüketilir.

Rezene Çayı: Yukarıda örnek verdiğim Papatya Çayında olduğu gibi bu çayda mide problemlerine karşı olarak kullanılan en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Mide ve Bağırsak şikayetlerini ortadan kaldırmak için rezene çayından faydalanmanız mümkündür. Demlenerek gün içerisinde iki ya da üç bardak içilebilir.

Su: Bitkisel olarak hazırlanan çayların dışında bol bol su tüketmek bağırsak ve mide gibi fonksiyonları düzenlemek adına büyük bir etkide bulunur. Su her derde deva olarak bilinen bir mineral kaynağıdır. Gün içerisinde çoğu kişinin en az iki litre olarak su tüketmesi önerilmektedir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir