İzole ve Bileşik Egzersizler Nedir?

Antrenmanlarınızı çok daha verimli kılmak istiyorsanız yapmanız gereken tek bir şey var o da, Doğru antrenman seçimidir. Bu yazımızda ise sizlere doğru antrenman programı oluşturmak ve egzersizleri amacınıza uygun yönelmeleri gerçekleştirmeniz açısından tavsiyeler vereceğiz.

Compound yani Bileşik Egzersizler Nedir?

Vücudunuz üzerinde birden fazla kas ve eklemi aynı anda çalışmasına yardımcı olan hareketlere bileşik egzersiz denir. Esasında günlük hayatımızda yapmış olduğumuz hareketlerin çoğu bileşik egzersizleri üzerinde barındırır. Kaslarınızı güçlü ve hacimli kılmak için oldukça uygundur.

  • Bench Press
  • Squat
  • Rows
  • Deadlift
  • Shoulder Press

Gibi hareketleri bileşik egzersizleri örnek verebiliriz.

Seçimlerinizi Neden Bileşik Egzersizden Yana Kullanmalıyız!

  • Gereğinden Fazla Kalori Yakımı için oldukça uygundur. Bir diğer değişle bileşik egzersizlerle dolu bir antrenmandan sonra vücudunuz da after burn effect ortaya çıkacak böylece %10 – 15 oranında çok daha fazla yağ yakmanıza yardımcı oluyor.
  • Antrenman Süreleriniz Kısalır: Tek bir seferde birden fazla kas grubunu çalıştırmaya yönelik olan egzersizler sizi zaman kazandıracaktır. Daha kısa süre içerisinde tamamlanan egzersizler vücudunuzda daha hızlı yenileme süreci oluşturacaktır. Bu nedenle antrenmanlarınızda doğru oranda bileşik egzersizlere yer vermeye özen göstermelisiniz.
  • Daha Güçlü ve İri Kaslar Oluşturun: Yorulan ve hassasiyet kaybeden kaslarınızı onarmak için tek yöntem hormon salgılamaktadır. Salgılanan hormonlardan en önemlileri testosteron ve growth Bu hormonlar salgılandığında ise vücudunuz daha fazla protein sentezi gerçekleştirerek iri bir vücuda sahip olacaksınız.

Bileşik Egzersizlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Daha Gösterişli Kaslar: Bu konu da bileşik egzersizler yeterince başarılı değil. Hedefiniz sadece güçlü ve hacimli kaslara ulaşmak değilse antrenman sisteminizde tek başına bileşik egzersizlere yer vermeyin.
  • Doğru Postür: Bileşik hareketler birçok kas ve kelemin ilgilendirmesi açısından çok doğru bir tekniğe daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle yeni başlayanlar çok fazla zorlanabilir. Vücudunuzu alıştırmak için makine ağırlıklarında vücudunuzu ısındırıp, Bir eğitmen eşliğinde hareketlerin yapılışını güzel bir şekilde kavramanız gerekiyor.

Konumuzun ilk bölümünü tamamladık. İkinci bölümde çok daha derin detaylara inerek antrenman etkilerini ele alacağız.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir