Kolza Bitkisinin Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Kolza bitkisinin üzerinde yer alan genetiğinin değiştirilmesi le elde edilen tohumlardan üretimi yapışan yağa Kanola yağı denilmektedir. Kanada sınırları içerisinde yapıldığından Kanada yağı olarak akıllarda kalır. Dünya genelinde son yıllarda piyasada tanıtımı gerçekleştirilen yağlardan bir tanesidir. Bahsi geçen kolza yağının içerisinde fayda barındırdığı kadar zararda barındırmaktadır.

Kanola Yağının Bizlere Zararı Nedir?

kanolabuyuk[1]Kolza bitkisi üzerinde gerçekleştiren araştırmalar bu bitkinin oldukça zehirli olduğu ortaya çıkartmaktadır. Bu nedenle 1881 – 1996 yıllarını narasında bu bitkinin kullanımı tüm dünya genelinde yasaklanmıştır. Özellikle bireylerde kalp hastalıkları, kansızlık, kabızlık aynı zamanda körlük gibi etkenleri ortaya çıkartan bitkilerden bir tanesidir. Yasaklanmış olduğu dönemlerde hayvan yemlerine katılarak, Bu hayvanlarda deli dana hastalığı görülmüştür.

Deli dana rahatsızlığı görülen hayvanların dışında fareler üzerinde gerçekleştirilen bir takım  deneylerde, Kolza bitkisi kalp, böbrek ve böbrek üstü bezlerinde sıkıntı oluşturarak deney farelere büyük rahatsızlıklar yaşatmıştır. Yağın kendi içerisinde bol miktarda barındırmış olduğu erusik asit, Metabolizma, Sinir ve Kan dolaşımı açısından büyük bir tehlike yaratarak beraberinde etkili rahatsızlıkları getirmiştir.

Kanola Yağının Bizlere Faydaları Nelerdir?

1733_04072012093427[1]Günümüzde artık piyasada satılan Kanola yağları bitkinin zararları etkilerinden komple ayrıştırılmıştır. Kanola yağı içerisinde ki erusik asit, %40’lardan %0,1 oranına kadar düşüş göstermiştir. Kanola yağı bu durumu ile birlikte doymuş yağ oranı oldukça yüksek bir yapıya sahip yağdır. Zeytinyağında %15, Ayçiçeği yağında %12, Kanolo yağında ise bu oran %7 oranın da büyük bir şekilde doymuş yağ vardır.

Kanola Yağında, Tekli olarak doymamış yağ oranı yüksektir. Zeytinyağında bu oran %73 olurken, Kanola da ise %63’dür. Tekli doymamış yağların amaçları ise kötü kolesterolü önledikleri
vurgulanmıştır. Kızartma sonrasında genellikle bu yağın düzeni bozulmaktadır çünkü yağın yanma derecesi oldukça yüksek bir yağdır. Kızartmanın ardından yağın tadında da değişiklik görülmektedir.

Kanola yağı tamamen genetiği ile oynanan Kolza bitkisinden üretimi yapılır. Türkiye sınırları içerisinde bol miktarda ayçicek ve zeytinyağı yer alırken, Bu yağı tercih etme gereği çok yoktur. Özellikle, Margarin gibi yağlarda işlenmiş yağ olarak kullanılmaktadır oldukça sağlıksız haldedir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir