Çölyak Hastaları İçin Diyet Yemekleri

Sadece zayıflamak için diyet yemekleri değil, hastalıklara karşı diyet yemekleri de mevcuttur. Zayıflamak isteyenler için diyet yemekleri bir tercihken hastalıklara karşı diyet yemekleri bir zarurettir. Daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek için bu diyetlere uymak gerekir. Çölyak hastaları da ömür boyu diyet yapması gereken bir gruptur. Gluten içeren tüm gıdaları beslenme listesinden çıkarmak ise oldukça zordur.

Çölyak Hastalığı Diyeti

Bu diyette temel kural gluten içeren besinleri asla tüketmemektir. Diyetin çizgileri belli olsa da hemen her gıda gluten içerdiğinden diyet oldukça zordur. Buğday, tahıl unu, bulgur, irmik, nişasta, yulaf, çavdar, makarna gibi hamur işleri kesinlikle yasaktır. Ayrıca hazır gıdaları hepsinde de gluten mevcuttur. Bu yüzden dışarıdan beslenmek oldukça zordur ve kişiye özel diyet yemekleri hazırlanması şarttır.

Glutensizdiyet yemekleri hazırlarken ekmek, makarna, kek gibi doyurucu ürünler için glutensiz un ya da saf mısır unu kullanılmalıdır.

Çölyak İçin Örnek Diyet Yemekleri

Çölyak hasları için örnek bir diyet listesi verelim. Bu liste yenilebilir gıdalar ile zenginleştirilebilir. Ancak nasıl besleneceği konusunda kararsız olanlar için örnek teşkil edecektir.

Kahvaltıda diyet yemekleri yeşillik ve kuruyemiş üzerine kurulu olmalıdır. Yeşillikler sınırsızca tüketilebilir. Aynı zamanda çiğ kuruyemişleri tüketmekte de sakınca yoktur. Ev yapımı yoğurt veya tahin pekmez de kahvaltıya eşlik edebilir. Gluten içermeyen tüm hamur işleri kahvaltıda tüketilebilir. Ara öğünlerde yine kuruyemiş, yoğurt ya da meyveler tüketilebilir.

Öğle yemeği içindiyet yemekleri önerisi olarak etsiz sebze yemeği, bol yeşillik salatası, şehriyesiz pirinç pilavı, ev yapımı cacık ya da ayran tüketilebilir. Ara öğünlerde yine meyve veya glutensiz undan yapılmış hamur işi tüketilebilir.

Akşam için ızgarada işlenmemiş et, balık ya da tavuk, salata, ev yapımı yoğurt, glutensiz ev makarnası diyet yemekleri tüketilebilir. Mercimek tüketmek de akşam yemekleri için besleyici olacaktır.

Çölyak Hastaları Diyet Yemeği Önerisi

Görüldüğü gibi çölyak hastaları için diyet yemekleri genel çerçevede aynıdır. Bu menü yeterince zengin ya da doyurucu olmadığı için ara öğünler mutlaka yenmelidir. Canınız farklı bir şeyle istediğinde ise pirinç unu ile yapabileceğiniz kek ve tatlılar mevcuttur. Karabuğday buğday türü sanılsa da bir bitkidir ve glutensizdiyet yemekleri için oldukça besleyicidir. Mısır unu ile farklı ekmekler ve tuzlu kurabiyeler yapabilirsiniz. Glutensizdiyet yemekleri başta sizi zorlasa da rutine bindiği zaman zevk alarak yiyebileceksiniz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir